Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر حمیدرضا نانکلی، رئیس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه برداری کشور، گفت: تهران به عنوان پایتخت در منطقه فعال تکتونیکی واقع شده وگسل‌های فراوانی در اطراف آن وجود دارد. ۱۶ گسل اصلی و تعدادی گسل پنهان. اما آن گسل‌هایی که خطرناک هستند عبارتند از گسل مشا، گسل ری و گسل شمال تهران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: گسل شمال تهران در مد بین لرزه‌ای وحالت قفل شدگی دارد و در حال تجمع و افزایش تنش است و دلیل آن نیز همگرایی بین دو صفحه عربی_ اوراسیا است در سی هزار سال گذشته ۶ تا ۷ زلزله با بزرگای ۶ و ۷.۲ روی قسمت غربی آن رخ داده است. دوره بازگشت این زلزله‌ها با توجه به بزرگای آن متفاوت است مثلاً در گسل مشا هر ۱۶۵ سال یک زلزله ۷ ریشتری رخ داده است.

نانکلی در زمینه زمان رویداد زلزله ۷ ریشتری در گسل مشا، گفت: اگر بروز زلزله ۷ ریشتری در گسل مشا را هر ۱۶۵ سال یکبار فرض کنیم از زمانی که باید این زلزله رخ می‌داده ۲۵ سال گذشته است. البته دوره بازگشت دارای ۳ مدل متفاوت است و تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد؛ و نیازمند پارینه لرزه شناسی و سن سنجی است.

رئیس اداره ژئودزی درباره تجهیزات مورد نیاز برای زلزله شناسی، گفت: تجهیزات ما برای پایش برخط گسل‌ها کامل و کافی نیست. برای پایش برخط حرکات پوسته وگسل‌ها وپیش نشانگری زلزله به دستگاه‌های GPS نیاز داریم که باید با فاصله ۱۵ الی ۴۵ کیلومتری از صفحه گسلی در دو طرف مستقر شوند. در طرحی که از طرف سازمان نقشه برداری کشور به سازمان مدیریت بحران و سازمان برنامه بودجه به عنوان طرح پایش بر خط گسل‌های تهران ارسال شده و در انتظار تخصیص بودجه است، ۳۵ ایستگاه طراحی شده است از طریق دستگاه‌های GPS دو الی سه روز قبل می‌توان آنامولی‌ها و تغییرات قبل از زلزله را مشخص کرد.

نانکلی ادامه داد: هر ایستگاه GPS حدود ۸۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و در طرح سازمان نقشه برداری کشور حدود ۲۷ میلیارد تومان برای آن پیش‌بینی شده است.

پیش بینی زلزله، دو الی سه روز قبل به وسیله دستگاه GPS

وی با اشاره به دو روش سیستم هشدار سریع زلزله اظهار داشت: در بحث زلزله، ابتدا جابجایی رخ می‌دهد و بعد از آن امواج زلزله که شامل موج P و S هستند ایجاد می‌شود. بنظر بنده به واسطه دستگاه‌های GPS اگر حرکت نامتعارفی را مشاهده کنیم می‌توانیم دو یا سه روز قبل متوجه شویم، اما اگر پیش نشانگر‌ها بر اساس شتاب نگار‌ها باشد حدوداً بین فاصله ۲۰ الی ۳۰ ثانیه قبل از آن می‌توان متوجه زلزله شد به شرطی که سامانه‌ها در نزدیکی گسل‌ها نصب شده باشد. قبل از وقوع زلزله با مخابره به ستاد‌های مدیریت بحران اطلاعات و کار‌های پیشگیرانه برای بروز حوادث انجام شود.

نانکلی در پاسخ به این سوال که چرا GPS‌های اطراف گسل مشاء نتوانستند زلزله اخیر را پیش‌بینی کند گفت: در شهر تهران در حال حاضر یک دستگاه وجود دارد و در منطقه مشا نیز به دلیل کمبود دستگاه‌های GPS جهت تشخیص، پیش بینی محقق نشد. تعداد ایستگا ههای سازمان نقشه برداری در کل کشور ۱۳۵ عدد می‌باشد که پهنه‌های تکتونیکی را در بر می‌گیرد و برای گسل‌های فعال کشور کافی نیست. این طرحی که آماده کرده ایم هم گسل‌ها و هم خود شهر تهران را پوشش می‌دهد. طرح به سازمان بحران رفته و برای برنامه بودجه نیز ارسال شده است و منتظر تخصیص بودجه هستیم امیدواریم بودجه لازم سریع‌تر در اختیار سازمان نقشه برداری کشور قرار گیرد.

وی در پاسخ به این سوال که چه زمان زلزله بزرگ در تهران رخ خواهد داد گفت: بایستی تنش لازم برای این شکست در طی زمان جمع شود. پیش بینی زلزله یعنی پیش بینی زمان مکان و بزرگای زلزله که در حال حاضر با دانش فعلی بشر امکان دقیق آن وجود ندارد بلکه تنها می‌توان مناطق پرخطر را که ناشی از تجمع تنش و آنامولی است را پیش بینی کرد، ولی احتمال خطر همواره وجود دارد.

گسل‌های شمال تهران و مشا تلاقی دارند

رئیس اداره ژئودزی با اشاره به تلاقی دو گسل خطرناک تهران، در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی تهران به نام روستای کلان، گفت: برای تهران علاوه بر گسل، خطر فوران آتشفشان دماوند وهمچنین پدیده فرونشست نیز وجود دارد به همین دلیل نیازمند پایش برخط تغییرات پوسته زمین هستیم.

وی افزود: اینکه چه زمانی زلزله رخ می‌دهد مشخص نیست. البته زلزله اخیر که در گسل مشا رخ داد به دلیل فاصله‌ای که از این نقطه تلاقی داشت تأثیری در گسل شمال تهران نگذاشت.

نانکلی ادامه داد: زلزله ۵.۲ ملارد که روی گسل ماهدشت در سال ۹۶ رخ داد در غرب تهران و نیز دو زلزله اخیر در شرق تهران یاد آو راین نکته است که این رخ‌داد‌ها بایستی مورد توجه جدی قرار گیرد و نیازمند نصب دستگاه‌های GPS و پایش برخط گسل‌های تهران است.

نانکلی در پایان گفت: در کلان شهر‌های دیگر نیز گسل‌های خطرناکی وجود دارد مانند گسل شمال تبریز، که نرخ لغزش آن ۷ میلیمتر در سال است. همچنین در منطقه فرورانشی مکران با نرخ ۱۹ میلیمتر در سال که احتمال وقوع سونامی وجود دارد. تمامی موارد ذکر شده مستلزم داشتن تجهیزات لازم جهت پایش برخط است.

منبع: مهر

انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زلزله پیش بینی زلزله گسل های خطرناک سازمان نقشه برداری کشور دستگاه های GPS شمال تهران گسل مشا سه روز قبل پایش برخط گسل شمال پیش بینی گسل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۸۵۳۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بارش‌های دزفول ۳ برابر بیشتر از پیش‌بینی هواشناسی بود

به گزارش «تابناک»، محمد عتاب اهوازی بامداد روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پیرو پیش بینی‌های هواشناسی برای بارش باران در روزهای پنجشنبه و جمعه، ستاد مدیریت بحران تشکیل و شهرداری دزفول در آماده باش کامل قرار داشت.

وی ادامه داد: میزان بارش‌های پیش بینی شده هواشناسی برای دزفول در روز پنجشنبه بین ۳۵ تا ۴۰ میلیمتر بود و این در حالی است که ۱۱۵ میلی متر بارندگی آن هم در کمتر از سه ساعت در این شهر ثبت شد.

 

۹ نقطه دزفول دچار مشکل جدی شد

شهردار دزفول این حجم بارش را در تاریخ چند دهه اخیر دزفول بی سابقه دانست و گفت: وقوع این بارندگی پرحجم در زمان اندک موجب شد تا حجم آورد آب باران بسیار بیشتر از ظرفیت شبکه دفع آب‌های سطحی دزفول باشد که این موضوع برخی مناطق شهر را دچار چالش کرد.

وی با بیان اینکه ۹ نقطه دزفول در این بارندگی‌ها با مشکل جدی مواجه شدند، افزود: حل مشکل مناطقی که درگیر آب گرفتگی حاد شدند در دستور کار شهرداری قرار گرفته است و برنامه ریزی برای اصلاح مسایل فنی این مناطق به عنوان اولویت امسال پیگیر می‌شود.

خسارات وارد شده به ۳۰ منزل مسکونی جبران می‌شود

عتاب اهوازی بیان کرد: متاسفانه ورود آب به بیش از ۳۰ خانه در دزفول خسارت وارد کرد که در بازدیدهای میدانی از این منازل، جبران خسارات این خانواده‌ها در دستور کار قرار گرفت.

وی با تجلیل از نقش آفرینی همه دستگاه‌های عملیاتی، امدادی، خدماتی، نظامی و تیم‌های مردمی و جهادی در عملیات بزرگ دفع آب گرفتگی معابر دزفول افزود: بسیج امکانات و هم افزایی بین دستگاه‌های شهرستان به دلیل حضور میدانی فرماندار دزفول موجب شد تا معابر دزفول در کمتر از سه ساعت به شراط عادی بازگردند.

 

نفربرهای ارتش در کمترین زمان برای کمک به مردم به میدان آمدند

شهردار دزفول گفت: به دلیل حجم بالای آب گرفتگی‌های معابر، به کارگیری تجهیزات و نفربرهای تیپ ۲۹۲ زرهی دزفول برای سرعت بخشی به امدادرسانی به خودروهای گرفتار در آب گرفتگی‌ها ضروری بود که پس از اعلام درخواست از فرماندهی این تیپ، تمام امکانات ارتش در کمترین زمان به کمک شهرداری آمد.

وی با اشاره به مشارکت ۵۰۰ نفر از کارکنان شهرداری دزفول در عملیات دفع آب‌های سطحی ناشی از بارندگی امروز افزود: موج هم افزایی و همدلی میان تمام تیم‌های عملیاتی، امدادی و خدماتی از دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف از جمله شرکت آبفا، ارتش، ناحیه مقاومت بسیج و سپاه در این عملیات مثال زدنی بود.

به گزارش ایرنا، بارش ۱۱۵ میلیمتر باران در سه ساعت در دزفول باعث آبگرفتگی شدید معابر شهری و مسدود شدن تعدادی از زیرگذرهای این شهر شد و تردد شهروندان را با مشکل همراه کرد.

طبق اعلام هواشناسی صفی آباد دزفول میزان بارندگی امروز پنجشنبه تا ساعت ۱۵ به نزدیک ۱۱۵ میلیمتر رسید.

با توجه به گستردگی آب گرفتگی‌های معابر و گرفتار شدن تعداد زیادی از خودروها در سطح معابر علاوه بر امکانات دستگاه‌های خدماتی و عملیاتی، نفربرهای تیپ ۲۹۲ زرهی و خودروهای سپاه نیز به کمک شهروندان آمدند.

دیگر خبرها

  • تصاویری از بلایی که سیلاب شبانه بر سر اتوبان معروف تهران آورد
  • بلایی که سیلاب شبانه بر سر اتوبان معروف تهران آورد
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • گرفتار شدن ۳ خودرو در گل و لای اتوبان شهید خرازی
  • گرفتار شدن خودروها در گل و لای در بزرگراه خرازی+ تصاویر
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • سازمان نظام مهندسی بازوی تخصصی راه وشهرسازی آذربایجان غربی
  • نمایشگاه کتاب کارناوال شادی است
  • بارش‌های دزفول سه برابر بیشتر از پیش بینی هواشناسی بود
  • بارش‌های دزفول ۳ برابر بیشتر از پیش‌بینی هواشناسی بود